Seruan Kubur !!Dikisahkan bahawa sewaktu Fatimah r.a. meninggal dunia maka jenazahnya telah diusung oleh 4 orang, antara :-
1.Ali bin Abi Talib (suami Fatimah r.a)


2.Hasan (anak Fatima r.a)


3.Husin (anak Faimah r.a)


4.Abu Dzafrrin Al-Ghifary r.aSewaktu jenazah Fatimah r.a diletakkan di tepi kubur maka Abu Dzafrrin Al-Ghifary r.a berkata kepada kubur, "Wahai kubur, tahukah kamu jenazah siapakah yang kami bawakan kepada kamu ? Jenazah yang kami bawa ini adalah Siti Fatimah az- Zahra, anak Rasulullah S.A.W."


Maka berkata kubur, "Aku bukannya tempat bagi mereka yang berdarjat atau orang yang bernasab, adapun aku adalah tempat amal soleh, orang yang banyak amalnya maka dia akan selamat dariku, tetapi kalau orang itu tidak beramal soleh maka dia tidak akan terlepas dari aku (akan aku layan dia dengan seburuk- buruknya)."


Abu Laits as-Samarqandi berkata kalau seseorang itu hendak selamat dari seksa kubur hendaklah melazimkan empat perkara semuanya :-
1.Hendaklah ia menjaga solatnya


2.Hendaklah dia bersedekah


3.Hendaklah dia membaca al-Quran


4.Hendaklah dia memperbanyakkan membaca tasbih kerana dengan memperbanyakkan membaca tasbih, ia akan dapat menyinari kubur dan melapangkannya.


Adapun empat perkara yang harus dijauhi ialah :-
1.Jangan berdusta


2.Jangan mengkhianat


3.Jangan mengadu-domba (jangan suka mencucuk sana cucuk sini)


4.Jangan kencing sambil berdiri


Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud, "Bersucilah kamu semua dari kencing, kerana sesungguhnya kebanyakan seksa kubur itu berpunca dari kencing."


Seseorang itu tidak dijamin akan terlepas dari segala macam seksaan dalam kubur, walaupun ia seorang alim ulama' atau seorang anak yang bapanya sangat dekat dengan Allah. Sebaliknya kubur itu tidak memandang adakah orang itu orang miskin, orang kaya, orang berkedudukan tinggi atau sebagainya, kubur akan melayan seseorang itu mengikut amal soleh yang telah dilakukan sewaktu hidupnya di dunia ini.


Jangan sekali-kali kita berfikir bahawa kita akan dapat menjawab setiap soalan yang dikemukakan oleh dua malaikat Mungkar dan Nakir dengan cara kita menghafal. Pada hari ini kalau kita berkata kepada saudara kita yang jahil takutlah kamu kepada Allah dan takutlah kamu kepada soalan yang akan dikemukakan ke atas kamu oleh malaikat Mungkar dan Nakir, maka mereka mungkin akan menjawab, "Ah mudah saja, aku boleh menghafal untuk menjawabnya."


Itu adalah kata-kata orang yang tidak berfikiran. Seseorang itu tidak akan dapat menjawab setiap soalan di alam kubur jikalau dia tidak mengamalkannya sebab yang akan menjawab ialah amalnya sendiri. Sekiranya dia rajin membaca al-Quran, maka al- Quran itu akan membelanya dan begitu juga seterusnya.

7 comments:

Thankz..nice entry, untuk renungan..:)

January 14, 2012 at 4:11 PM comment-delete

emmmm......tazkirah yg bagus di hari minggu ni...

January 14, 2012 at 5:00 PM comment-delete

dalca dh berwajah baru ye?hehe...nice entry..santapan rohani di pagi hari yg nk dkt tengah hari ni :)

January 14, 2012 at 6:35 PM comment-delete

entri yang bagus..penuh dengan peringatan untuk kita lebih beringat dan dekatkan diri dgn Allah.

January 14, 2012 at 8:12 PM comment-delete

saya suka header awak ngn template blog ni..walau simple tapi cantik dan kemas!!!

January 14, 2012 at 8:14 PM comment-delete

terima kasih . tazkirah yang berguna untuk diri saya yang dhaif ini :D

January 15, 2012 at 2:32 AM comment-delete

nice entry

January 16, 2012 at 2:18 PM comment-delete

Post a Comment