Top 7 Berlian Termahal Di Dunia


7. The Moussaieff Red diamond

Moussaieff Red Diamond adalah berlian dengan ukuran 5. 11 Karat (1. 022 g) dengan potongan triangular briliant kadang-kadang dipanggil trilion atau trilliant cut, warnanya sebagai Fancy Red oleh Institut Gemological Amerika. Walaupun ini mungkin kelihatan agak kecil berbanding berlian lain yang terkenal, pada hakikatnya, Moussaieff Red Diamond adalah Fancy Red terbesar laporan GIA berlian yg bernilai. Harga boleh mencecah sehingga $ 7 juta.


6. The Heart of Eternity

The Heart of Eternity adalah kategori berlian berwarna yang sangat jarang dijumpai.The Heart of Eternity adalah ukuran berlian 27. 64 karat atau 5. 528 g.The Heart of Eternity dipotong oleh Kumpulan Steinmetz dengan berlian sebelum menjual kepada Kumpulan De Beers. Ia ditemui di Premier Diamond Mine di Afrika Selatan. Harga berlian ini adalah kira-kira $ 16 juta.


5. The Wittelsbach Diamond
Wittelsbach Diamond juga dikenali sebagai Der Blaue Wittelsbacher berukuran 35. 56 karat (7.11 g) berlian biru VS 2 yang telah dihargai oleh golongan bangsawan Eropah selama berabad-abad. Ia telah menjadi sebahagian daripada kedua-dua mahkota permata Austria dan Bavaria . Warna dan kejelasan telah berbanding dengan Diamond Hope. Harga berlian ini adalah kira-kira AS $ 16,4 juta.


4. The Steinmetz Pink
Pink Steinmetz dipamerkan sebagai sebahagian daripada pameran Smithsonian "The Splendor Berlian". Pink Steinmetz adalah berlian seberat 59,60 karat dengan 11. 92 gr, diberi warna sebagai Fancy Vivid Pink oleh Institut Gemological Amerika. Pink Steinmetz berlian terbesar yang dikenali sebagai Pink Vivid. Harga berlian ini adalah kira-kira $ 25 juta.


3. The De Beers Centenary Diamond

Diamond Centenary diumumkan bentuk terakhir sejak Mei 1991. Diamond Centenary diklasifikasikan level D berdasarkan warna sebagai warna asas oleh Institut Gemological Amerika, yang merupakan gred tertinggi berlian yang tidak berwarna dan dalaman dan luaran sempurna. De Beers Centenary Diamond berukuran 273. 85 karat (54. 77 g), berlian ketiga terbesar telah dihasilkan dalam Premier Mine. Harga berlian ini adalah kira-kira $ 100 juta.


2. The Hope Diamond

The Hope Diamond 45. 52 karat dengan 9. 10 gram,berada di Smithsonian Museum of Natural History di Washington, DC-blue Hope Diamond blh dilihat dengan mata kasar kerana bilangan kesan boron dalam struktur kristal, tetapi mempamerkan fosfor merah di bawah cahaya ultraungu. Harga berlian ini adalah kira-kira $ 350 juta.


1. The Cullinan diamond ($ 400 Million)
The Cullinan Diamond kualiti terbesar batu permata berlian kasar yang pernah ditemui, 3,106,75 karat dengan 621,35 g.Batu gilap dari permata terbesar yang dinamakan Cullinan I atau Star Africa First 530,2 Karat (106,0 g). Harga berlian ini adalah kira-kira $ 400 juta.



INFO TAMBAHAN

cincin kak mah

p/s: aku rasa depa silap lar,sepatutnya cincin kak mah ni blh dpt tangga ke tujuh ooo...atas lagi pada Moussaieff Red Diamond..hehe,penat kak mah menabung dari kecil ,sekarang dah tercapai impian dia nk beli cincin impian dia yg berharga AS $8.15 (24.45 juta)..bgozlar kak mah pandai berjimat dan tidur pon hotel paling murah jer kat dubai..kami sayang kak mah!!ergghhgh

2 comments:

Post a Comment