Percutian Di Fes,Morocco Part 1



Assalamualaikum wbt..exam dah habis x kan dok dirumah jer..haha,apa lgi jalan-jalan lah..salji dah tron x kan dengar dan tengok ja..jom timba pengalaman !!...wilayah Fes,wilayah yg belum aku jejak dalam Morocco..ni kira first time lah...kemana pon kita pergi,kemana pon kita jejak,haruslah memasang tujuan dan niat yg baik agar perjalanan diredoi oleh ALLAH,disamping mengeratkan lagi hubungan silaturrahim berserta melihat keindahan ciptaan ALLAH...


Firman ALLAH SWT :


قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

“Katakanlah: Mengembaralah kamu di muka bumi, serta lihatlah bagaimana Allah telah memulakan ciptaan makhluk-makhluk dari asal jadinya; kemudian Allah akan mencipta suatu ciptaan yang baharu pada hari Akhirat, Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu “: [AL -ANKABUT Ayat : 20]





PART 1


(dalam bas pon dah ta'ajub dgn kehijauan bumi maghribi)




(Stesen Bas)




(Di Hadapan Pasar Besar Lama Wilayah Fes)


(Masjid Qaraouiyine yg juga menjadi tempat belajar mahasiswa Universiti Qaraouiyine , antara universiti tertua didunia...)



(Dikerusi ini pensyarah mengajar..setiap kerusi terdapat berbagai-bagai ilmu yg di ajar)




Antara yg terdapat di Pasar Besar Fes









Nantikan Sambungannya..




p/s : siapa nk barangan morocco free ?? hehe..

22 comments:

jauh beza tak mata wang malaysia n moscow tu

February 1, 2012 at 2:25 PM comment-delete

morocco lah..ermm 1 ringgit bersamaan dgn 2.7 dirham..

February 1, 2012 at 2:30 PM comment-delete

ehem ehem...mane barangg morocco utk linda..:)

February 1, 2012 at 4:11 PM comment-delete

Umi nak barangan moroco free ..yeayyyyyyyyyyy .. ck ck tak malu tol la umi ni hihi ..gurau je.

waaa seronoknya kalau belajar kat sana ..mcm2 dapat tengok dan timba ilmu .. harap dalca sihat dan berjaya dalam bidang yang diceburi ..amin :)

February 1, 2012 at 4:48 PM comment-delete

untung la dapat pegi obeseaaa...jaoh pjalanan luas pmndgan :)

February 1, 2012 at 6:45 PM comment-delete

seronok nye ade peluang menjelajah negara org :)
saye pun teringin.insyaallah kalu ade rezeki.

February 1, 2012 at 7:44 PM comment-delete

wah cantiknye...suka tengok bangunan yg berseni-seni..hebat la ...

February 1, 2012 at 7:51 PM comment-delete

bertuahnya timba pgalaman di negara orang.. :)

tkasih atas ucapan tu.. :)

February 1, 2012 at 8:01 PM comment-delete

terima kasih semuanya....insyAllah,moga kalian ada rezeki dtg siini

February 1, 2012 at 9:55 PM comment-delete

sambil angkat tangan( faham2 je la dalca).. hehehe

subhanaallah sungguh indah ciptaan Allah kan.. misz domu suka tngok pemndgan yg hijau.. semoga misz domu diberi kesemptan itu jua...

February 1, 2012 at 10:02 PM comment-delete

domu..hahaha,paham-paham.....insyAllah moga diberi kesempatan

February 1, 2012 at 10:36 PM comment-delete

wah....cantiknye pemandangan....

February 2, 2012 at 12:43 AM comment-delete

subhanallah...cantiknya...teringin jugak nak lawat negara orang ni...

February 2, 2012 at 4:57 AM comment-delete

gurau je la.. bukan betul2 k.. :)

February 2, 2012 at 6:58 AM comment-delete

wahhhhhh... musim bergambar kita ni ekk..haha..
tp gmbr2 ko lg cantik dan menarik la...bila nk ajak aku pergi sana ni???haha...

February 2, 2012 at 7:04 AM comment-delete

seronoknya..ms studi ni lah kita kutip pengalaman kn..hehe..dulu penah pasang niat nk blaja luar negara..tanah arab ke..negara omputih ke..teringin sgt nk pgang salji..tp twinning programme dh xde skrg ni..mgkin bukan rzki sy..hehe..tp xpela..x kisah la mane kta pg..yg penting,blaja :)

February 2, 2012 at 7:58 AM comment-delete

best nya di sana..
mesti udara pon segar kan.

February 2, 2012 at 8:40 AM comment-delete

lawa nya pemandangan..subhanallah!

February 2, 2012 at 5:54 PM comment-delete

besntnye... untunglah~

February 2, 2012 at 6:14 PM comment-delete

Saya nakkk!!!

February 2, 2012 at 8:19 PM comment-delete

betul ke kata org lantai pasar basah dia siap boleh dok bersila...punyalah bersih.....

Anie
February 19, 2013 at 7:26 AM comment-delete

betul ke kata org lantai pasar basah dia siap boleh dok bersila...punyalah bersih.....

Anie
February 19, 2013 at 7:26 AM comment-delete

Post a Comment