Top 10 Amalan Merosakkan Otak!!










1. Tidak mengambil sarapan pagi

Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.




2. Terlebih makan

Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.



3. Perokok

Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit ‘Alzheimer’.



4. Penggunaan gula yang berlebihan

Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.



5. Pencemaran udara
Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.



6. Terlebih tidur

Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.


7. Menutup muka ketika tidur

Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.



8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat

Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.



9. Kurang berimiginasi

Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.



10. Jarang berfikir

Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.


14 comments:

info yang menarik! suka:)

January 19, 2012 at 12:00 PM comment-delete

nasib baik aku ni jenis suka berfikir.....haha..

January 19, 2012 at 1:10 PM comment-delete

Alamak...tak boleh tutp muke mase tidur ye..kadang2 tutp muka la. Hhehehe

January 19, 2012 at 2:10 PM comment-delete

linda:haa.knalah berubah pasni..

shah:haha 2 yg hbt ko..respect ar

January 19, 2012 at 2:30 PM comment-delete

sume ku tak buat,,seb baik,,haha

January 19, 2012 at 3:24 PM comment-delete

Terima kasih kerana info yg baik sgt. Alhamdulillah, akk x trgolong dlm semua yg diatas. Cuma hubby tu, suka tidur siang, kerap sgt. Td baca ni pun dah sound kt dia....ehehe...

January 19, 2012 at 3:33 PM comment-delete

waahh~ kurang berimaginasi pon salam sate ke.. ekeke.. jum kite imaginasi sebentar :P btw entry y tebaik :)

January 19, 2012 at 4:13 PM comment-delete

Waaah~
Saya suka berimaginasi.
Kereta terbang, bas 3 lane, kasut spring.
XD
Thanks for the info.

January 19, 2012 at 5:37 PM comment-delete

masyAllahh ~~

January 19, 2012 at 9:37 PM comment-delete

entry yg bgus, tap mmg suke berimaginasi...hehehe:)

January 20, 2012 at 12:14 AM comment-delete

BAEK.. nanti Misz Domu sarapan okey..

thanks yer dalca..

January 20, 2012 at 12:31 AM comment-delete

suka entry ni...
haish..
bagaimanakah otak saya?

January 20, 2012 at 1:29 AM comment-delete

Aq pon nk suke jugak laa weh.. Ramai org suke.. LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE DALCA!!!!

January 20, 2012 at 8:23 AM comment-delete

salam kenal dari blogger indonesia..
follow back ya, Q dah follow ni blog.. thanks

January 28, 2012 at 7:41 AM comment-delete

Post a Comment