Cinta Dua Darjat


Seorang budak lelaki kurang ilmu mencintai seorang gadis yang tinggi ilmunya yang merupakan anak imam masjid ..... Satu hari budak itu melamar gadis itu. Kemudian gadis itu berkata, "Dengar sini! Ilmu awak cuma setakat darjah enam ialah berbanding saya pelajar Univeristi Al Azhar.... ...... ...

Macam mana saya nak terima awak? Bagaimana awak boleh terfikir bahawa saya mahukan awak? Saya tidak akan menyukai awak kerana saya adalah anak kepada imam masjid Kampung Pisang ... Jadi, lupakan saya dan cari orang yang sama taraf dengan awak. " Tetapi entah bagaimana budak lelaki itu tidak dapat melupakannya begitu mudah. 10 tahun kemudian.

Satu hari mereka bertembung di sebuah pusat tahfiz. Gadis itu berkata, "Assalamu'alaikum wbt! Awak! Apa khabar? Sekarang saya berkahwin. Adakah awak tahu siapa suami saya? Suami saya adalah lepasan Al Azhar Awak boleh bayangkan? Dan dia juga sangat soleh. " Mata lelaki itu dapat basah dengan air mata setelah mendengar kata-kata gadis itu.

Setelah beberapa minit suaminya datang sebelum gadis itu boleh mengatakan sesuatu kepada lelaki itu, suaminya mula berkata apabila melihat lelaki itu. "Tuan Syeikh! Anta di sini? kenalkan isteri ana." Kemudian dia berkata kepada isteri beliau, "Ana amat terhutang budi kepada jasa tuan syeikh kerana banyak memberi dan mengajar ilmu agama kepada ana....Kalaulah tanpa tuan..... Dan ingin tahu satu fakta? Tuan syeikh mencintai seorang gadis tetapi dia tidak dapat perempuan itu. Itulah sebabnya mengapa dia masih belum berkahwin. Sungguh bertuah gadis itu dihatinya, bukan?....

Moral dari cerita ini.... Hidup tidak begitu singkat. Jadi, jangan berbangga dengan diri sendiri dan memperbodohkan orang lain. Situasi boleh berubah dengan masa. Setiap orang harus menghargai cinta..yang paling penting cinta Ilahi ... hargailah semoga kamu dicintai oleh semua ya ..... Jangan menyesal di kemudian hari.. jangan menghina orang lain kerana Allah sentiasa melindungi hamba2 yang disayangiNya iaitu wali2 Allah .... semoga menjadi iktibar kepada kita semua ..

8 comments:

bagus cerita nih, memang betul kite jangan suke membangge diri n memandang rendah pada org lain..coz satu ari nanti mungkin orang tu 10 kali ganda lebih bagus dari diri kite..:)

February 18, 2012 at 5:53 PM comment-delete

Bermakna sangat-sangat.Kadang-kadang,orang tlampau taksub dgn kedudukan smpai menindas org lain.tpi dia x sedar yg Allah boleh ubah nasib manusia bila2 :)

February 18, 2012 at 6:09 PM comment-delete

sedih cite nie...tp sgt bermakna..jgn sombong dan meninggi diri..hidup akt duni hny smntara...huhu

February 18, 2012 at 8:20 PM comment-delete

sedih baca cerita ini...

berkahwin itu bukan kerana kesempurnaan kerana bimbang bila kesempurnaan yang dilihat itu hilang..cinta juga akan hilang...

terimalah kekurangan itu...

February 18, 2012 at 8:52 PM comment-delete

wah..cerita yg sngat terharu..

February 18, 2012 at 11:01 PM comment-delete

alamak dalca.....cite best ni...ape jadi kat perempuan tu???aku tgh sedap2 baca,,abis plak cite ni......

February 19, 2012 at 5:37 AM comment-delete

moral of the story, jangan bangga diri sangat..kita xtau apa akan jadi pada masa akan datang..

February 19, 2012 at 5:42 AM comment-delete

ya..byk pgajaran bila bc crta ni.. :)

February 19, 2012 at 6:03 AM comment-delete

Post a Comment