Kisah Itik dan Kura-Kura...Kisah Itik dan Kura-Kura...

Terdapat dua ekor itik dan seekor kura-kura yang bersahabat baik tinggal di suatu kawasan yang semakin kering dek kemarau panjang. Binatang-binatang yang bermastautin di situ telah lama meninggalkan tempat tersebut memandangkan semakin hari semakin sukar untuk mendapatkan makanan dan minuman. Semua kolam kering dan tumbuh-tumbuhan semakin kekuningan dimamah sinaran mentari yang hangat membahang.

Disebabkan keadaan semakin mendesak, maka dua ekor itik itupun telah berpakat dan mengambil keputusan untuk berpindah ke kawasan yang lebih lembab dan berair. Kura-kura berasa risau memandangkan sahabat baiknya ingin meninggalkan tempat tersebut. Dengan keadaannya yang bergerak lambat dan tidak boleh terbang seperti mereka, agak mustahil untuk dirinya mengikuti jejak langkah mereka. Maka dia pun berkatalah kepada kedua-dua ekor itik tersebut.

"Kalian hendak berpindah, nanti aku akan mati kekeringan di sini. Aku tidak mampu terbang mengikutimu mencari tempat yang lebih baik. "

"Hmmm.. betul juga kata kamu Si Kura-Kura. Owh, tidak mengapa jika kamu mahu, kami boleh membantu kamu untuk sama-sama berpindah," ujar salah seekor itik tersebut setelah berfikir seketika.

"Bagaimana?" balas kura-kura kembali.

"Kami berdua akan menggigit sebatang kayu dan kamu juga mesti menggigit kayu itu untuk sampai ke destinasi kita dengan selamat. Bagaimana, kamu setuju?" Soal itik.

"Owh, kalau begitu aku setuju," kura-kura memberi persetujuan tanpa berbelah bagi.

Maka terbanglah kedua-dua ekor itik itu mencari tempat tinggal baru bersama kura-kura. Tiba-tiba sedang melalui suatu kawasan, ada beberapa orang budak nakal yang mengejek kura-kura.

"Hei kura-kura! Ada hati nak terbang tinggi. Engkau tu dah memang semulajadinya tidak boleh terbang, ada hati nak terbang tinggi macam itik. "

Kura-kura berasa geram dan marah dengan ejekan tersebut, tetapi dia masih tidak berkata apa-apa kerana dia tahu jika dia membuka mulut pasti dia akan terjatuh.

Kedua-dua itik tersebut terus terbang meninggalkan mereka tanpa mempedulikan ejekan budak-budak itu. Setelah penat terbang mencari destinasi impian, mereka melalui satu lagi kawasan yang dipenuhi dengan budak-budak yang sedang bermain. Mereka begitu kagum dengan keberanian dan kesungguhan kura-kura.

"Kura-kura, kami kagum dengan semangat yang ditunjukkan oleh kamu. Walaupun kamu tidak boleh terbang, tetapi kamu berusaha dengan gigih dan mahu ditolong oleh sahabat-sahabat mu, " jerit mereka kepada kura-kura.

Disebabkan teruja dengan pujian budak-budak tersebut, maka kura-kura pun membuka mulutnya untuk menjawab pujian budak-budak itu.

'ALHAMDULILLAH, aku ingin pergi ke tempat yang lebih baik dan berair bersama itik-itik"

Sebelum sempat menghabiskan kata-katanya, maka jatuhlah kura-kura itu ke atas tanah dan berkecailah badannya.

Begitulah berakhirnya kisah Itik dan Kura-Kura. Apabila dikeji, dihina, kura-kura begitu kuat tetapi kura-kura yang dulu bersemangat kental akhirnya mati menyembah bumi dek kerana sedikit pujian.

Begitu juga dengan kita, kita akan kuat apabila dihina dan diberi pelbagai tohmahan tetapi kita mudah terbuai dengan puji-pujian. Dalam kehidupan ini, kita janganlah cepat lemah dengan kejian, dan cepat riak dengan hanya sedikit pujian.Sebaliknya sentiasa bersyukur dan jadikan setiap kejian, umpatan dan fitnah tersebut sebagai sumber kekuatan kita untuk terus berjaya. Dan jika kita dipuji, janganlah pula berasa riak. Sebaliknya kembalilah segala pujian tersebut kepada-Nya, kerana tanpa keizinan-Nya tidak mungkin kita mampu memiliki apa yang kita usahakan.

Awal pujian adalah lembah kehinaan. Janganlah kita mudah terbuai dengan pujian yang diberikan, kelak kita yang akan binasa.p/s : saja kongsi cita teringat zaman bebudak dlu..hihi

10 comments:

manusia apabila berada dalam zon selesa, susah sangat nak keluar dari situ sebab diri sendiri sudah tidak mahu merasa manis susah payah berkorban demi Allah. pujian tu lah yang akan buat kita berada di zon selesa. minta jauh kelalaian. :)

February 9, 2012 at 3:03 PM comment-delete

zaman bebudak dulu byk cite teladan kan~ =)
pujian itu racun..perlu sgt berwaspada, jgn mudah terpedaya~

February 9, 2012 at 3:17 PM comment-delete

citer masa kecik2 dulu ni.tulah pasal.jangan leka ngan pujian orang bagi.pujian tupon satu ujian dari ALLAH buat kita sama ada kita bersyukur ngan kelebihan dia bagi atau tak

February 9, 2012 at 6:35 PM comment-delete

alhamdulillah je,, segale puji bagi ALLAH je,, :)

February 9, 2012 at 7:24 PM comment-delete

Salam kenal., kura-kura mati kerana pujian.. semut mati kerana gula..manusia mati kerana harta..

February 9, 2012 at 7:41 PM comment-delete

”Memuji sorang sama sorang itu ampu namanya, mengeji di khalayak ramai itu cabaran namanya, sebab itu pujian adalah racun, cacian adalah penawar.”

February 9, 2012 at 8:46 PM comment-delete

ingtkan akan jadi citer kelakar namun sebaliknya.. itulah pengajaran yang kita sellau lupa..terima ksih kerana ingtkan misz domu..

February 9, 2012 at 10:33 PM comment-delete

istighfar diri kita balik.. :)
wallahualam. nice entry

February 10, 2012 at 5:43 AM comment-delete

menarik sungguh cerita ko ni yek dalca...

kura-kura kan x biasa menerima pujian,,mmg jadi cmtu...manusia pun cmtu kan..bila x biasa menerima pujian,,tp tiba2 ada orang puji sikit,,dah melayang...lebih baik biasakan puji diri sendiri...hahaha...gurau.

kesian kura-kura...

February 10, 2012 at 6:46 AM comment-delete

kena sentiasa beringat tak kira dihina, dipuji..

jgn terbuai dgn psaan...:)

February 10, 2012 at 7:34 AM comment-delete

Post a Comment