Top 10 Haiwan Paling Sukar Ditemui

10 - Solendon
Solendon adalah mamalia kecil yang berasal dari Cuba . Makhluk ini sangat mirip dengan tikus, ia memiliki muncung panjang dan ekor bersisik. Namun, Solenodon memiliki muncung yang fleksibel berbanding tikus kasturi. Ciri khas lain dari haiwan ini adalah bahawa haiwan ini sangat beracun. Solenodon adalah satu-satunya mamalia yang dapat menyuntik mangsanya dengan bisa. Jadi yang terbaik adalah berundur jika anda terserempak makhluk ini, kerana mereka suka menggigit manusia.
9 - Kakapo
Kakapo adalah satu-satunya kakatua yang tak boleh terbang di planet ini, sedangkan keluarga mereka yang lain melakukan perjalanan yang jauh melalui udara. Spesies ini memilih untuk berjalan kaki atau naik dari tempat satu ke tempat yang lain, untuk bergerak. Burung ini mampu mencapai berat sehingga 8kg

8 - Olm
Olm adalah amfibia yang berasal dari Eropah, terutama di kawasan Itali. Makhluk ini memiliki tubuh panjang berwarna putih, dengan empat kaki kecil. Sekilas pandang, ia kelihatan sangat mirip dengan ular kecil. Haiwan ini menghabiskan hidupnya di gua-gua bawah tanah. Makhluk ini mempunyai mata yang tidak berkembang dan benar-benar buta. Walaupun Olm tidak dapat melihat bukan bererti ia tak berdaya. Olm mempunyai pendengaran dan deria bau yang sangat tajam.
7 - Bumblebee
Kelawar Bumblebee dapat ditemui di gua-gua batu kapur, Tenggara Thailand dan Burma. Bumblebee dewasa panjangnya hanya satu inci dari kepala ke ekor. Kelawar ini membesar dengan memiliki ciri lain yang membezakannya dengan kelawar lain, iaitu muncungnya yang menyerupai muncung khinzir.
6 - Ichthyophis Kohtaoensis
Ichthyophis Kohtaoensis adalah amfibia yang ditemui di Kamboja, Laos dan Thailand. Makhluk ini memiliki tubuh seperti ular dengan ekor runcing. Reptila ini memiliki tubuh kelabu gelap dengan perut kuning. Salah satu ciri yang membuat reptilia ini unik adalah ia memiliki dua otot yang mengawal rahang.
5 - Frilled Shark
Sehingga abad ke-19 para saintis menganggap bahawa haiwan ini sudah mati bersama dinosaur. Namun, ini terbukti tidak benar, kerana beberapa nelayan pernah menangkapnya dan juga terdapat beberapa penemuan bangkai makhluk ini. Yu ini terlihat mirip dengan belut, ia memiliki tubuh memanjang. Haiwan ini memiliki kepala berbentuk segitiga dengan tubuh panjang. Ikan ini tergolong didalam kumpulan ikan yang menggerunkan.
4 - Monito Del Monte
Monito Del Monte adalah istilah Sepanyol untuk “monyet kecil”. Tapi nama ini tidak benar. Monito Del Monte sebenarnya adalah marsupial yang hidup di Chili dan Argentina. Spesies mamalia ini dianggap pupus lebih dari 11 juta tahun yang lalu. Namun, penjelajah modern menemui makhluk ini di era modern. Marsupial kecil ini memiliki tubuh tikus dengan bulu coklat dan besar, telinga runcing dan ekor panjang. Ciri – ciri yang membezakan haiwan ini adalah matanya yang besar dan ia hidup di pohon-pohon di hutan hujan. Ekor panjang membantu ia untuk berayun dari cabang ke cabang.

3 - Addax
Jenis Kijang ini sangat jarang ditemui di gurun Sahara. Spesies ini memiliki gigi persegi seperti lembu. Juga, tanduk spesies ini sangat panjang dan melengkung
2 - Dugong
Dugong adalah haiwan laut besar yang sangat menyerupai Manatee. Sementara makhluk-makhluk sejenis yang berada dalam keluarga yang sama disebut Sirenia, mereka berbeza dari Manatee. Dugong dapat ditemui di perairan utara Australia dan wilayah Indo-Pasifik. Mamalia ini memiliki tubuh panjang dengan dayung seperti sirip ke arah kepala. Ekor haiwan ini mirip dengan ekor lumba-lumba. Makhluk ini memiliki mulut yang terkeluar dan berada dalam posisi menegak dengan kepala terbalik ke bawah, sehingga mudah untuk memakan rumput di dasar laut.

1 - Saola
Saola setakat ini merupakan mamalia yang paling jarang ditemui di Bumi. Makhluk ini adalah berasal Vietnam dan Laos. Haiwan ini membesar dengan tinggi sekitar 3 meter. Sekilas pandang terlihat mirip dengan kambing. Mamalia ini memiliki ekor kecil dan telinga panjang. Namun, haiwan ini memiliki ciri yang sangat berbeza dengan kambing. Ia memiliki bintik-bintik putih dan garis-garis pada wajahnyaP/s: Siapa biasa jumpa angkat kaki..hehe
15 comments:

dah jarang ditemui,,biasa plak kan jumpa haiwan2 ni......semua tak pernah dgr kecuali dugong n marsupial.....marsupial aku pernah tgok kartun pasal haiwan ni..

March 11, 2012 at 3:30 PM comment-delete

lngsung xpnh jmpa..tpi pnah gk nmpk wktu tgk discovery..tpi lupa dah bla..hehehe...^_^

March 11, 2012 at 3:33 PM comment-delete

monito del monte tu cute gile...kalo jupe sila bagi linda ye..hehe

March 11, 2012 at 5:46 PM comment-delete

mmg sume benda nie sy xpnh jumpa pon..huhu..salu jpe ayam, itik kat blakang uma tu jer..kat sabah plak byk anjing..haha

March 11, 2012 at 6:11 PM comment-delete

eyhh..bumble bee?? mcm nma kreta dlm cita transformers kan?? hehe..

p/s:try lar..snang je rsepi tuu..^^

March 11, 2012 at 6:45 PM comment-delete

monito tu lawa lah... :)

March 11, 2012 at 7:25 PM comment-delete

geli lah... =.=

March 11, 2012 at 9:49 PM comment-delete

xpenah tgkk..xpenah dgr.. xpenah jumpa...

kalo pnah dgr pon..psl ikan dugong je laa.. hehe

March 11, 2012 at 10:04 PM comment-delete

Memang pelik,patutlah susah jumpa

March 11, 2012 at 11:04 PM comment-delete

tak dapat angkat kaki lak eih.. tapi kebanyakan nya area south east ni kan..

March 11, 2012 at 11:31 PM comment-delete

comelnya kakapo, haha boleh bercakap jugak tak?

Anonymous
March 12, 2012 at 12:42 AM comment-delete

Rupa shark tu menakutkan, dekat negara mana tu ek?

March 12, 2012 at 6:31 AM comment-delete

memang tak pernah jumpa la.lor,bumblebee tu kelawar rupanya.aku ingatkan juz nama robot dalam transformer.takde kaitan langsung pon bumblebee transformer ngan kelawar ni.hmmm

March 12, 2012 at 7:34 AM comment-delete

biasa jumpa dekat discovery channel je..hehe~

March 13, 2012 at 12:02 AM comment-delete

nak try jumpa dugong la..nak tgok sikit rupa..

March 13, 2012 at 10:19 AM comment-delete

Post a Comment