Hari Jilbab Sedunia


Adakah hari jilbab sedunia memperingati Marwah as-Syarbini??

Memperingati As Syahidah Dr Marwah Al Syarbini

Dunia dikejutkan dengan pembunuhan kejam pada 1 Julai 2009 terhadap Dr.Marwah as-Syarbini kerana tudungnya. Tidak banyak liputan TV mengenai Marwah as-Syarbini, seorang ibu yang mempunyai seorang anak,sedang mengandungkan tiga bulan, mati akibat ditikam 18 kali oleh seorang pemuda jerman keturunan Rusia yang anti islam dan anti muslim. Tidak ramai pula dikalangan orang islam sendiri sedar tentang tragedi kejam ini. Yang mereka lebih tahu ialah kematian raja pop. Itu pun kerana media, terutama TV melampau-lampau liputannya. berhari-hari bahkan berminggu-minggu masih belum reda isunya.

Ribuang penduduk mesir menghantar jenazah Marwah ke tempat pengkebumiaanya. Beliau tidak sepopular artis tersohor dunia,Micheal Jackson,tetapi pastinya beliau tersohor di kalangan penduduk langit kerana mempertahankan harga diri, maruah dan agamanya melalui tudungnya.

Marwah ditikam di ruang mahkamah kota Dresden,Jerman sebelum memberi keterangan keatas kesnya. Ia mengadu tentang seorang pemuda jerman Alex W yang kerap menyebutnya "terroris" hanya disebabkan beliau berjilbab. Dalam suatu kesempatan, pemuda itu bahkan pernah menyerang Marwah dan berusaha melepaskan jilbab Muslimah berasal dari Mesir itu. Di saat berada di mahkamah itulah, Alex kembali menyerang Marwah, kali ini ia menikam Marwah berkali-kali. Suami Marwah yang berusaha melindungi isterinya, terkena tembakan pihak berkuasa yang berdalih tidak sengaja menembah suami Marwah yang kini berada dalam keadaan kritikal di hospital Dresden.

Dalam sejarah islam, seorang wanita islam cuba dicabul kehormatan dan maruah dirinya oleh seorang Yahudi. Lantas pemuda islam tangkas membantu hingga menyebabkan pergaduhan antara Yahudi dan orang Islam. Di zaman khalifah Mu'tasim, seorang wanita meminta tolong dengan berkata "waa Mu'tasimah". Mu'tasim yang berada jauh darinya, apabila mendapat berita tersebut terus menghantar bantuan untuknya.

Umat islam kini, apa yang dibuatnya?media dunia umat islam sendiri hanya pentingkan berita pengebumian raja pop Micheal Jackson sendiri. Tiada liputan besar-besaran untuk Marwah melainkan media islam khususnya di internet.

Untuk memperingati peristiwa ini, hari jilbab sedunia dicadangkan bagi mengenangkan Marwah as-syarbin


9 comments:

Islam Iman Ihsan . Tak lengkap tanpa salah satunya.

Semoga sama2 mperoleh keimanan yang teguh,kuat,

July 2, 2012 at 11:01 AM comment-delete

ya allah seyuz x tahu pasal nie..thanks share

July 2, 2012 at 5:36 PM comment-delete

tq share dalca... pernah dgr tpi x tahu details tentang citer ni!

July 2, 2012 at 6:38 PM comment-delete

Ya Allah..
Sy jg Baru tahu ttg Marwah. Kasian. Sbagai wanita *yang sama2 berjilbab*, merasa miris tahu berita ini. Smoga tidak ada muslimah lain yg bernasib sama seperti Marwah :)

July 2, 2012 at 8:35 PM comment-delete

Aslmkm. Tolong sebarkan kisah perjuangan Dr Marwah supaya diketahui oleh semua muslim dan non-muslim seluruh dunia bahawa perjuangan beliau bukanlah sesuatu yg sia-sia... Al Fatehah..

July 2, 2012 at 8:48 PM comment-delete

raihan pon baru tahu ttg nie sbb dorg pakat2 share kat fb.

July 2, 2012 at 10:44 PM comment-delete

berita2 begini sering dihapuskan daripada tersebar.. inilah dia permainan geng2 dajjal yang selalu ingin memusnahkan empayar islam dari dunia ni..

July 3, 2012 at 10:36 AM comment-delete

Subhanallah..nmpak sngat sapa yg kejam sbnarnya kn?? Orang Islam xde pun p kcau agama len..huhuhuhuh..=(

July 4, 2012 at 4:45 AM comment-delete

semoga kita sentisa dibawah rahmatnya

July 6, 2012 at 2:18 AM comment-delete

Post a Comment